skip to main | skip to sidebar

ΔΡΩ....... ΠΑΝΤΟΥ!!!!

Architecture and Art stuff!! Λαουτάρης Εμμανουήλ, Τσιούνη Καίτη, Τσιμπόνη Αγγελική, Παράφορου Εύα, Παναγιώτου Γιούλα, Ζαφείρη Βάνα

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Είμαι στην κουζίνα

Αναρτήθηκε από Manos Laoutaris στις 1:28 μ.μ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kouzina?

20 Δεκεμβρίου 2007 στις 6:36 μ.μ.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)
MYaegean Web Community - University of the Aegean

Αρχι - Τεκτονικά Δρώμενα

Ανησυχίες και αναζητήσεις Αρχιτεκτόνων

Ρέκβιεμ για δύο κτήρια (Από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ)


Γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ
Κρατάμε από την Ιστορία μόνον ό,τι  ενδιαφέρει τους τουρίστες. Όλα τα  άλλα τα θεωρούμε αναλώσιμα στον  βωμό του κέρδους, της «ανάπτυξης»  και της βολής μας. Εδώ η οικία  Κουρεμένου στη Διονυσίου  Αρεοπαγίτου που θα γκρεμιστεί παρότι  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της  ιστορικής κάτοψης της πρωτεύουσας
Κρατάμε από την Ιστορία μόνον ό,τι ενδιαφέρει τους τουρίστες. Όλα τα άλλα τα θεωρούμε αναλώσιμα στον βωμό του κέρδους, της «ανάπτυξης» και της βολής μας. Εδώ η οικία Κουρεμένου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που θα γκρεμιστεί παρότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής κάτοψης της πρωτεύουσας
Ένας «ανθέλληνας» που θα ήθελε ένα πραγματικά αποστομωτικό επιχείρημα για την ιστορική ασυνέχεια του ελληνικού έθνους δεν θα χρειαζόταν να ψάξει πολύ. Θα σήκωνε το χέρι του και θα έδειχνε στους συνομιλητές του την Αθήνα. Δεν υπάρχει στην πολεοδομική εικόνα της πρωτεύουσας σχεδόν τίποτα που να συνδέει την αρχαιότητα με τις πολυκατοικίες της αντιπαροχής. Οι λιγοστές εξαιρέσεις αφορούν κυρίως κάποιες βυζαντινές εκκλησίες στις παρυφές της Πλάκας. Οι οποίες διατηρήθηκαν άλλωστε όχι χάρη στην ευσέβεια των Αθηναίων, αλλά επειδή βρέθηκαν κατά τύχη έξω από τις διακεκαυμένες ζώνες της νεοελληνικής οικοδομικής-κατεδαφιστικής μανίας. Ας μη ξεχνάμε ότι οι έμποροι και οι οικοπεδούχοι της οδού Ερμού ήθελαν να γκρεμίσουν την πανέμορφη Καπνικαρέα, που σώθηκε τελικά χάρη σε «ξένο δάκτυλο», την παρέμβαση δηλαδή του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄, πατέρα του Όθωνα. Όσο για τις βυζαντινές εκκλησίες στην καρδιά της πυκνοκατοικημένης Πλάκας, τις έκαναν αγνώριστες οι άθλιες προσθήκες και μετασκευές αλμπάνηδων αρχιτεκτόνων, με τις ευλογίες φυσικά της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η αρχαιότερη πρωτεύουσα του κόσμου έχει ροκανίσει τις ρίζες της στον χρόνο. Η Ακρόπολη δεν είναι σύμβολο ιστορικής μνήμης, είναι τουριστικό asset. Ο πολύ αγαπητός μου Γρηγόρης Ψαριανός είπε σε μια συνέντευξή του, λίγο μετά την εκλογή του ως βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι Έλληνες έχουμε μεταφυσική σχέση με την Ιστορία. Φίλε Γρηγόρη, θέλω να πιστεύω ότι η δήλωσή σου αυτή ήταν άλλο ένα δείγμα του τσουχτερού σου χιούμορ. Οι Έλληνες δεν έχουμε ούτε μεταφυσική ούτε κανενός άλλου είδους σχέση με την Ιστορία, εκτός από εμπορευματική. Κρατάμε από την Ιστορία μόνον ό,τι ενδιαφέρει τους τουρίστες. Όλα τα άλλα τα θεωρούμε αναλώσιμα στον βωμό του κέρδους, της «ανάπτυξης» και της βολής μας. Μέσα σε διάστημα μισού αιώνα γκρεμίσαμε τα υπέροχα νεοκλασικά της Βασιλίσσης Σοφίας, της Πανεπιστημίου και πλήθους άλλων δρόμων, κι ας ήταν η Αθήνα ο μόνος τόπος στον κόσμο όπου ο νεοκλασικός ρυθμός είχε φυσικό λόγο ύπαρξης. Σαρώσαμε ολόκληρες συνοικίες με καταπληκτικά έργα της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής- στο Γκάζι, στον Κολωνό, στην Καλλιθέα, σε τόσες άλλες περιοχές. Ετοιμαζόμαστε να κατεδαφίσουμε τις προσφυγικές πολυκατοικίες, για να μη μας θυμίζουν αυτό που κατά τα άλλα αγανακτούμε όταν περιγράφεται ως συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης. Το παλιότερο σωζόμενο σπίτι της Αθήνας, η οικία Μπενιζέλου στην οδό Αδριανού, μοναδικό δείγμα ελληνικού αρχοντικού της περιόδου της οθωμανοκρατίας, ρημάζει αθέατο και απρόσιτο για τους περαστικούς. Δεν λυπηθήκαμε ούτε ένα από τα θρυλικά καφενεία και ζαχαροπλαστεία που υπήρξαν καλλιτεχνικά, φιλολογικά και πολιτικά στέκια της παλιάς Αθήνας. Στα Εξάρχεια αφήνουμε, ανίδεοι και χορτάτοι, που λέει και ο ποιητής, να μαραζώνουν εγκαταλειμμένα σπουδαία αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του ελληνικού μοντερνισμού της δεκαετίας του 1930.
Θα μου πει κανείς: θα μας σταματούσαν τέτοιες ιστορικές μικρολεπτομέρειες, όταν δεν διστάσαμε να καταντήσουμε σκουπιδότοπο τον τύμβο των μαραθωνομάχων και υπόνομο τη θάλασσα της Σαλαμίνας, αποδεικνύοντας έμπρακτα πόσο δικούς μας αισθανόμαστε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για να σωθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμός από την ασιατική βαρβαρότητα, όπως μας αρέσει να διαβάζουμε και απαιτούμε να γράφεται στα σχολικά βιβλία;
Δεν γνωρίζω- γιατί δεν υπάρχεικαμιά άλλη ευρωπαϊκή πόλη που να εξαφανίζει με τόση σπουδή τα ίχνη του παρελθόντος της, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της. Ξένες πόλεις πολύ πιο μοντέρνες, πολύ πιο ρηξικέλευθες από την Αθήνα σέβονται την ιστορία τους και φροντίζουν με ευλάβεια τα μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς τους. Περπατώντας τες έχεις την αίσθηση, ακόμη και αν είσαι ξένος, πως είσαι ενταγμένος στον ιστορικό και τον ανθρώπινο χρόνο, πως διασχίζεις ένα τοπίο διαποτισμένο από μνήμες. Επιστρέφεις στην Αθήνα και σου φαίνεται πως η πόλη αυτή, με την τρισχιλιετή ιστορία, στήθηκε μάνι μάνι μόλις χτες.
Στη Βιένη, οι πρωτοπόροι του Jugendstil (της art nouveau, όπως είναι γνωστότερο διεθνώς αυτό το κίνημα) έχτισαν γύρω στο 1900 το δικό τους αρχιτεκτονικό έμβλημα, το τολμηρό κτήριο με το χαρακτηριστικό όνομα Sezession, που σημαίνει απόσχιση, επίτηδες απέναντι από το σύμβολο της τεχνοτροπίας με την οποία είχαν έρθει σε ρήξη: το κλασικιστικό μέγαρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών. Καμία από τις δύο αντίπαλες σχολές δεν ζήτησε όμως το ξήλωμα του «ναού» της άλλης. Σήμερα τα δύο κτήρια συνυπάρχουν, αναδεικνύοντας την ιστορική συνέχεια- ακόμη και μέσα από ρήξεις- και τον πολιτισμικό πλούτο της πόλης. Σ΄ εμάς, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο πολλαχόθεν λοιδορημένος και διασυρμένος οραματιστής Αντώνης Τρίτσης εξάγγειλε το σχέδιό του για την πεζοδρόμηση της Πλάκας και την αναπαλαίωση των παραδοσιακών σπιτιών της, πασίγνωστες δημοσιογραφικές πένες της εποχής ξεσηκώθηκαν με το σύνθημα, που ακόμη αντηχεί στ΄ αφτιά μου, «γκρεμίστε επιτέλους τα τουρκόσπιτα και φτιάξτε στη θέση τους πολυτελή ξενοδοχεία με θέα την Ακρόπολη!» Σε μια σπάνια στη σύγχρονη ιστορία μας περίπτωση νίκης αυτού που θα έπρεπε να είναι στοιχειώδης πολιτισμική ευαισθησία και αληθινή έκφραση ιστορικής συνείδησης, αλλά δυστυχώς έχει καταντήσει να θεωρείται ρομαντικός ουτοπισμός, τα «τουρκόσπιτα» σώθηκαν, συντηρήθηκαν και έκαναν την Πλάκα μια από τις λίγες όμορφες γωνιές της σημερινής Αθήνας. Όχι μόνον αυτό. Συμβάλλουν στο να είναι ο ενιαίος πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Αποστόλου Παύλου η μόνη πια διαδρομή που παράγει μια αίσθηση ιστορικού βάθους και συνέχειας αυτής της πόλης.
Ο περίπατος κατά μήκος αυτού του πεζόδρομου, σ΄ ένα περιβάλλον ασυνήθιστα ειδυλλιακό για τα δεδομένα της Αθήνας, απλώνει μπροστά στα μάτια μας μια ιστορική κάτοψη της πρωτεύουσας, φτιαγμένη όχι από μουσειολόγους, αλλά από την ίδια την Ιστορία. Σχεδόν όλες οι φάσεις της πολιτισμικής πορείας αυτής της πόλης δίνουν εδώ το «παρών»: η κλασική αρχαιότητα, με την Ακρόπολη, το θέατρο του Διονύσου, την αρχαία αγορά, το Θησείο· η ρωμαϊκή περίοδος, με την πύλη του Αδριανού, το Ηρώδειο, το μνημείο του Φιλοπάππου· η βυζαντινή και η οθωμανική περίοδος, με τους Αγίους Ασωμάτους και την Πλάκα (από το αλβανικό πλιάκου = παλιός)· η εποχή του νεοκλασικού ρυθμού (με το αστεροσκοπείο του Θεόφιλου Χάνσεν και τα σωζόμενα νεοκλασικά αρχοντικά του Θησείου)· ο μοντερνισμός του Μεσοπολέμου, με τα δύο υπό κατεδάφιση μέγαρα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και ο λίγο νεότερος έντεχνος λαϊκός ρυθμός, με το λιθόστρωτο και το αναπαυτήριο του Πικιώνη στον Λουμπαρδιάρη.
Αυτή τη θαυμαστή χρονική αλυσίδα θα διασπάσει η κατεδάφιση των δύο κτηρίων, για να μπορούν οι τουρίστες να χαζεύουν τον Παρθενώνα από την καφετέρια του νέου μουσείου της Ακρόπολης, για να μπορεί το δημιούργημα του κ. Τσουμί να δείχνει αγέρωχα τη σουβλερή μουσούδα του στα μάρμαρα του Ικτίνου. Ακόμη και αν τα κτήρια αυτά δεν είχαν μεγάλη αισθητική αξία (μήπως έχει το μνημείο του Φιλοπάππου;), η απόφαση του ΥΠ. ΠΟ θα ήταν εγκληματική. Το γεγονός ότι τουλάχιστον το ένα, το art d co μέγαρο του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κουρεμένου, είναι κατά γενική παραδοχή αριστούργημα, την κάνει και χυδαία.
Στο σκεπτικό αυτής της απόφασης υποβόσκει μια πρωτοφανής ιδέα, που μέλλει να σφυρηλατηθεί πάνω στο επιθετικό κτήριο-αμόνι του κ. Τσουμί: ότι ένας ιστορικός χώρος οφείλει να προσαρμόζεται στο μουσείο που είναι αφιερωμένο σ΄ αυτόν, όχι το αντίστροφο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο κτήρια της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα είναι τα πρώτα, αλλά σίγουρα δεν θα είναι τα μόνα στην περιοχή θύματα αυτού του καθεστωτικού βανδαλισμού. Το ότι η κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, Ελλήνων και ξένων, αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων, δημοσιογράφων και απλού κόσμου δεν μπόρεσε να ανατρέψει την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού επιβεβαιώνει απλώς ότι ο πολιτισμός είναι το τελευταίο πράγμα που μετράει στη σκέψη ακόμη και εκείνων των ήκιστων, αν μη τι άλλο στην κυβερνητική ιεραρχία, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του.

Εκφράσεις

Αρχιτεκτονικές Εκθέσεις

  • http://www.arplus.com/exhibitions/exhibitions.html
MYaegean Web Community - University of the Aegean

Πολεοδομική ανάπτυξη Δουβλίνου

Πολεοδομική ανάπτυξη Δουβλίνου
Temple Bar square

"Πράσινη Στέγη"

"Πράσινη Στέγη"

Περιβαλλοντικά Οφέλη

Σε μεγάλη κλίμακα, οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της Επίδρασης της Αστικής Θερμικής Νησίδας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια), και συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και στην ισόρροπη αστική διαβίωση (βιότοπος για πουλιά, πεταλούδες, ενδημικά φυτά).

Οφέλη στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου

Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θέρμο- ύγρο- ήχο– μόνωση. Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του air-condition και του καλοριφέρ μειώνεται. Μια Πράσινη Στέγη επίσης προστατεύει τη μεμβράνη της ταράτσας από εξωτερικούς παράγοντες και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της.

Κοινωνικά Οφέλη

Οι πράσινες στέγες, αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους (ταράτσες), παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και καινοτομία ωφελώντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις αστικές κοινωνίες

Αισθητικά Οφέλη

Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές. Οι απρόσωπες ταράτσες γίνονται έργα τέχνης και οι τσιμεντένιες πόλεις μετατρέπονται σε ζωντανό περιβάλλον.

Επενδυτικά Οφέλη

Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, τα μειωμένα έξοδα συντήρησης και μεγάλη η αισθητική αναβάθμιση των (προηγουμένως) μη χρησιμοποιούμενων χώρων, αποτελούν απτά πλεονεκτήματα που ανεβάζουν την αξία κτιρίων ή και ολόκληρων συνοικιών.




πηγή: http://www.buildings.gr/greek/aiforos/exikonomisi/prassinessteges.htm

Αυστριακή Άνοιξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία περιήγηση στον κόσμο της "αυστριακής άνοιξης", του κινήματος που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη του μοντερνισμού, προτείνει η Έκθεση "Klimt, Schiele, Kokoshka και η εποχή τους", που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Megaron Plus.

Egon Schiele

Μία περιήγηση στον κόσμο της "αυστριακής άνοιξης", του κινήματος που επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη του μοντερνισμού, προτείνει η Έκθεση "Klimt, Schiele, Kokoshka και η εποχή τους", που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 30 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Megaron Plus. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του iσογείου του Μεγάρου Μουσικής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα περίπου 70 έργα των δημιουργών-εκπροσώπων του κινήματος.

Η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει στους φίλους της τέχνης μία ολοκληρωμένη εικόνα για το αισθητικό τοπίο της Βιέννης στο μεταίχμιο δύο αιώνων, καθώς η παρουσίαση της συνδυάζεται με το ανέβασμα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, δύο λυρικών συνθέσεων της ίδιας χρονικής περιόδου, Der Zwerg (Ο Νάνος) του Αλεξάντερ Τσεμλίνσκυ και Erwartung (Η Προσμονή) του Αρνολντ Σαίνμπεργκ.

Το κύριο σώμα των εκθεμάτων της έκθεσης, της οποίας την επιμέλεια έχει η κριτικός Τέχνης Έφη Ανδρεάδη, καλύπτει χρονικά την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’20 και προέρχεται από τη Συλλογή Ρούντολφ Λέοπολντ. Η παγκοσμίως γνωστή για τη μοναδική ποιότητα των έργων της συλλογή στεγάζεται στο περίφημο μουσείο που κτίσθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο νέο Museum Quartier της Βιέννης, το Μουσείο Λέοπολντ, που κατέχει σήμερα τη σπουδαιότερη και πλουσιότερη συλλογή έργων του Egon Schiele διεθνώς, καθώς και έργα κορυφαίων αυστριακών καλλιτεχνών του 20ού, αλλά και του 19ου αιώνα.

Εκτός από αριστουργήματα των Klimt, Schiele και Kokoshka, παρουσιάζονται και έργα των σημαντικών συγχρόνων τους ζωγράφων Rudolf Wacker, Alfons Walde, Richard Gerstl, Albin Egger-Lienz, Anton Kolig, Alfred Kubin, Max Kurzweil, Koloman Moser, Carl Moll, Herbert Boeckl, Leopold Blauensteiner, Max Oppenheimer, Anton Faistauer κ.ά.

Ο Gustav Klimt (1862-1918) είναι ο πρωτεργάτης του φιλελεύθερου κινήματος που εκδηλώθηκε το 1897 και ονομάστηκε Scession (Απόσχιση, Σχίσμα) ως αντίδραση στους εκπροσώπους του συντηρητικού καλλιτεχνικού ακαδημαϊσμού της Βιέννης. Απορρίπτοντας την εσωστρέφεια και πρεσβεύοντας ότι "κάθε εποχή έχει την τέχνη της" και ότι "η τέχνη έχει την ελευθερία της", οι εμπνευστές του κινήματος έφεραν στους εκθεσιακούς χώρους της αυστριακής πρωτεύουσας το έργο πρωτοποριακών συμπατριωτών τους, ενώ φιλοξένησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα και έργα καινοτόμων δημιουργών από το εξωτερικό. Οι εκθέσεις του κινήματος ήταν πολυάριθμες και πολυσυλλεκτικές, αφού συνδύαζαν τη ζωγραφική και τη γλυπτική με την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν. Έγιναν γνωστές μέσα από μία σειρά πρωτότυπων αφισών, ορισμένες από τις οποίες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι φιλότεχνοι στην Έκθεση του Μεγάρου Μουσικής. Οι αφίσες προέρχονται από το περίφημο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών της Βιέννης.

Στο ίδιο κίνημα με τον Klimt, που είχε ήδη γίνει γνωστός από το σκάνδαλο του Πανεπιστημίου της Βιέννης για το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ιδιαίτερα προκλητικούς πίνακες που απερρίφθησαν στη συνέχεια από τους ιθύνοντες, προσχώρησαν οι εξίσου τολμηροί Εgon Schiele (1890-1918) και Oskar Kokoschka (1886-1980).

Ο Schiele θεωρείται ο τελευταίος κορυφαίος Αυστριακός καλλιτέχνης πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συντάραξε τους συντηρητικούς βιεννέζικους κύκλους με την διόλου σεμνότυφη θεματολογία του, αλλά και με την πρωτότυπη αισθητική της ζωγραφικής του που αναζητούσε τις ανθρώπινες φιγούρες της στις εργατικές συνοικίες της Βιέννης.

Τη δική του μάχη με το πουριτανικό κατεστημένο της εποχής του έδωσε και ο πολυπράγμων Kokoschka (ήταν επίσης ποιητής και συγγραφέας) τόσο με τη ζωγραφική του όσο και με τα θεατρικά του. Ο τσεχικής καταγωγής καλλιτέχνης σόκαρε τους συγχρόνους του με "την ασχήμια, την ωμότητα και τη βαναυσότητα" των πρώτων καμβάδων του που εξωτερίκευαν το εσωτερικό βίωμα του καλλιτέχνη προαναγγέλλοντας έτσι τον εξπρεσιονισμό.
  • Πηγή: http://www.goculture.eu/

'Iστορίες Σπιτιών' στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

Iστορίες ΣπιτιώνΗ Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα και η διεθνής επιθεώρηση αρχιτεκτονικής Δομές παρουσιάζουν την έκθεση "Iστορίες Σπιτιών. Kοιτώντας μονοκατοικίες στην Αυστρία από μέσα". Η έκθεση πραγματοποιείται από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα της Αθήνας.
Σε επιμέλεια της Ulrike Haele, παραγωγή του Architekturzentrum Wien και του Austrian Cultural Forum in New York και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνών της Ομοσπονδιακής Καγκελλαρίας της Αυστριακής Δημοκρατίας, η έκθεση, που έχει προηγουμένως πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζει 28 πρόσφατες μονοκατοικίες από την Αυστρία. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των τολμηρών από πλευράς σχεδιασμού σπιτιών είναι ότι αποτελούν την συνισταμένη της γνώσης των αρχιτεκτόνων και του οράματος των ενοίκων τους. Οι "Ιστορίες σπιτιών" παρέχουν μιαν ασυνήθιστη θεώρηση της διαδικασίας δημιουργίας σπιτιών με αρχιτεκτονική αξία για καθημερινούς ανθρώπους. Επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τρόπος να κατανοήσουμε πλήρως την αρχιτεκτονική χωρίς να δούμε τους ανθρώπους πίσω της. Παράλληλα με φωτογραφίες και σχέδια των κτηρίων, παρουσιάζονται και προσωπογραφίες των ενοίκων. Το έργο της φωτογράφισης των ενοίκων μέσα στο προσωπικό τους περιβάλλον και της τεκμηρίωσης των κατασκευών εν χρήσει ανατέθηκε στον συνεταιρισμό φωτογράφων fotoK, χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας.
Η διακριτή εικαστική γλώσσα καθενός από τους τέσσερις φωτογράφους ανταποκρίνεται στις κατά περίπτωση συνθήκες και έχει ως αποτέλεσμα μια πολυεπίπεδη προσωπογραφία ανθρώπων και των σπιτιών τους, που καλύπτει ολόκληρη την Αυστρία και που γεννά προβληματισμό απόλυτα επίκαιρο και για την Ελλάδα.
Η έκθεση παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση "Kατοικίες στην Καρδία Θεσσαλονίκης" η οποία περιλαμβάνει τις συμμετοχές στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που οργάνωσαν η Ανθεμιας ΑΕ και οι Δομές και αφορούσε τον σχεδιασμό πρότυπου συγκροτήματος 220 κατοικιών με περιορισμένου εμβαδού κοινόχρηστες εγκαταστάσεις εμπορίου και αναψυχής, σε προάστιο της Θεσσαλονίκης.
Πηγή: http://www.goculture.eu/

Χρήσιμα Links!!

  • http://www.louvre.fr
  • http://www.arch.ntua.gr
  • http://www.arch.uth.gr
  • http://www.thebanmappingproject.com/
  • http://www.kunstsammlung.de/en/home.html

Που είμαι όταν είμαι εδώ;; απαντήσεις από φιλικό site

  • http://my.aegean.gr/web/ftopict-705.html